Din Londra, cu drag...

  • PDF

Am primit la redactie.



Din Londra, cu drag

Cum ne indepartam de taramul mioritic intelegem cu totii ca termenul "roman" capata conotatii oarecum negative; pentru cei ce ne primesc cu ceva departe de brate deschise, pentru cei pe care-i gasim deja plecati, imbatraniti inainte de vreme, pentru cei ce vor veni dupa noi si ne citesc marturiile. Intre timp, in tara suntem priviti ca mici sau mari fabrici de facut bani; tara in care am lasat o parte din fiecare, cu persoanele, cu locurile dragi noua. Iar noi, noi suntem inimi, creiere, corpuri care traiesc intre alte granite decat cele care le-au format. Oameni care simt cuvantul "dor" dus de pe bancile scolii romanesti intr-un nod britanic in gat. E o poveste si de bine la fel cum este si de rau. Este o realitate de zi cu zi pe care multi dintre noi o traim.


Pun la inaintare punctele negative pentru ca suntem obligati sa le ducem cu noi si nu cantaresc putin.

Conservatorii vor ca Anglia sa iasa din Uniunea Europeana, astfel inchizand granitele pentru imigranti. Border Agency schimba(actualizeaza) informatiile privind romanii si bulgarii. Zilnic vedem dovezi de discriminare: de la magazinul din coltul strazii, la ziare si televiziuni. Institutiile publice care ne reprezinta in afara sunt prezente doar cu numele. Si eventual cu o gaura in bugetul statului propriu, care se poate exprima, de exemplu, intr-o cladire a ambasadei situata pe cea mai scumpa strada din lume.

Dar, dincolo de toate acestea, exista o piedica pe care o formam cu mainile noastre - o reprezinta lipsa de coeziune. Iau ca exemplu un forum(de pe un oarecare website), unde am descoperit o conversatie relativ decenta despre cum este viata in afara granitelor Romaniei. Era un loc unde se intalneau amintiri, descoperiri, experiente de viata si sfaturi. Dar se blameaza si acolo, se arunca idei si cuvinte gratuite - intr-un stil cu care ne-am obisnuit deja, insa nu ar fi trebuit.

Cu o urma de speranta in glas va invit sa lucram impreuna. In loc sa ne evitam reciproc, sa calcam unii peste altii, sau, mai rau, sa nu facem nimic, haideti sa colaboram - sa ne indreptam undeva. Nu spre "hai sa ne plangem ca asta stim sa facem cel mai bine", ci spre schimbat ceva. Impreuna.

In aceasta idee, cu gandul la toti romanii care incearca sa-si faca o viata aici, in Londra si nu numai, cu acte sau la inceput de drum, vreau sa fac cunoscut un lucru. Avem drepturi asa cum gasim si institutii care ne vin in intampinare. Oriunde locuiesti vei gasi un Citizens Advice Bureau. Oriunde muncesti, poti fii inscris intr-un sindicat - vezi Trades Union Congress. Ar fi cazul sa fim constienti de aceste lucruri si mai ales, sa le dam mai departe!

Da, poate suna naiv - da, in spatele cuvintelor e mult optimism; da - cred in puterea de miscare a romanilor din diaspora si in consecintele actiunilor lor. Cred ca mai multe picioare fac mult mai multi pasi inainte.

Un indemn ce se aude din ce in ce mai accentuat si in Romania: nu va mai plangeti si faceti ceva!

*Primul sfat pe care l-as da oricui are de gand sa se mute intr-o tara straina: citeste legislatia, informeaza-te!

Probabil primele adrese de internet pe care trebuie sa le stii(daca locuiesti in Anglia) sunt: www.hmrc.gov.uk, www.ukba.homeoffice.gov.uk, www.tuc.org.uk, direct.gov.uk 

IOANA ANDREEA PETRESCU



rssfeed Recomanda-ne cunoscutilor tai. Si lasa-ne un comentariu.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceiasi categorie:


La masa tacerii

România nu trebuie să semneze Pactul fiscal adoptat de Parlamentul European!

1) Pactul fiscal se adresează ţărilor din zona euro. Rom...

Caleidoscopul zilei

Itinerarii spirituale

În aşteptarea canonizării Părintelui Arsenie Boca

Doua inregistrari dedicate canonizarii Parintelui Arsenie Bo...

Lectura

Bucuria nenorocului de a fi român Bucuria nenorocului de a fi român

Dupa rezistentele pe care le-a intampinat in timpul scurtei ...

You are here: Numarul Curent Interviuri Din Londra, cu drag...