Maude, sincronia hibridă a culorii

Pictez de cand ma stiu. Cred ca povestile mignonei Maude prind aripi in culoare. Cand dragostea se metamorfozeaza in culoare, tonurile si gamele formeaza un cor la modul absolut. Zugravim un etern eu marginalizat si nehotarat, pasional pana la paroxism.


Ovidiu Lapuşneanu: Un pseudomin artistic incepe cu Maude.
Maude: Cand viata este culoare iar timpul devine o gama nescrisa o pastisa, un lant anacronic de sinteze coloristice la fel si Maude exprima culoare, pofta de viata un personaj complex pe care il vei regasi dincolo de grafii coloristice. Sunt Maude aici, mereu pretutindeni si nicaieri pentru ca mi-am exersat umbra in tuse de culoare.

Ovidiu Lapuşneanu: Ce e arta Maude?
Maude: Amprenta alegorica de sorginte artistica explodeaza in puncte infinite de tonuri si povesti pastelate la timpul prezent. A vorbi despre culoare asta cred ca e semnul unei alegorii infinite. Amprenta este un fapt artistic care in viziunea Maudeiana se diferentiaza de mimesis-ul contemporan. Arta este anti-mimesis definitorie pentru artistul creator de parabole. Nu cunosc vreo lege mai presus de ARTA IN SINE, pentru ca in ARTA NU EXISTA REGULI.ARTA ESTE UN MONOLG AL CULORII- UN ALTER EGO AL INTEGRARII IN UNIVERSALITATE.ARTA ESTE SPIRIT PUR 100%.

Ovidiu Lapuşneanu: Ce te inspira? Maude: Obsesia are un rol creativ care se suprapune peste cunoasterea artistica in culoare. Lumea se transforma continuu si odata cu ea Maude re-compune un paralelism artistic despre sine. In lucrarile mele tratez subiecte ca : liberul arbitru, cunoasterea, imago mundi urban, limbajul ca instrument de comunicare umana, limbajul non-verbal si valentele de rigoare, paradisiacul lumii contemporane, dinamica spatiului, atemporalitatea, revelatia creatoare, arta vidului, semiotica, pragmatismul non-culorii, impersonalitatea formelor, progresia culorilor, abstractizarea continuturilor.

Ovidiu Lapuşneanu: Vorbeste-mi despre universul Maude.
Maude: In secolul XXI arta contemporana exprima libertatea in sine sub toate formele si continuturile coloristice. Universul Maudei se numeste Orasul de Creta. Insasi numele pe care l-am ales este sugestiv. Culoarea a fost pentru mine prima forma de comunicare umana si tot ceea tine de imago mundi. In Orasul de Creta este un spatiu creativ si subiectiv pentru tot ceea ce face eu. Am creat o lume total opusa realitatii, un altfel de poveste despre oameni.Aici ma dedic profunzimilor din nadir latent-ul contemporan, las ca inspiratia nocturna sa disipe ploaia fatidica. Atunci Orasul de Creta renaste intr-un edificii gigant ale mainilor indemanatice.Cred ca traspunerea realitatii prin culoare inglobeaza pragmatismele din spatele cuvintelor. Arta reprezentativa imbraca o magnitudine vizuala pentru ca Maude este omniprezenta in acest mic univers revelatoriu. Scopul acestui univers se identifica cu o dependenta metempsihotica DE A FI TU INSUTI.Nimic nu este mai presus de vibratia culorii.

Ovidiu Lapuşneanu: Ai studii in domeniu?
Maude: Sunt absolventa de filologie, desi prima mea dragoste pentru culoare nu am uitat-o niciodata. Am luat cursuri de pictura si balet incepand cu varsta de sase ani.Mai tarziu am continuat sa pictez ca autodidact. Odata cu venirea in Bucuresti s-a intamplat sa cunosc pictori care m-au indrumat in domeniu culorii.Tot timpul mi-am cultivat spiritul prin incandescentele coloristice.Iubesc ceea ce fac si nu-mi imaginez ca va trebui sa renunt vreodata la aceste lucruri. Performanta inseamna exercitiu. Tot timpul am lucrat si mi-am insusit cunostinte cu privire la arta reprezentativa.

Ovidiu Lapuşneanu: Un filolog pictor- un portret urban al lumii contemporane. Maude ai fost tentata sa studiezi pictura intr-un cadru academic?
Maude: Desigur. Din anul 2008 si pana in prezent am tot aplicat la scoli de arta in Marea Britanie. Si anul acesta am aplicat, dar fara nici un raspuns.Din cate am inteles eu se acorda un procent de 25 % din cheltuielile lunare care revin fiecarui student urmand ca restul cheltuielilor sa ti le asiguri. Programul prin care am aplicat la studii se numeste UCAS – e de fapt un centralizator. Nu m-am dezamagit niciodata si sper ca voi reusi.

Ovidiu Lapuşneanu: Ai vreun pictor care ti-a indrumat pasii?
Maude: Da. Sunt fascinata de suprarealiasti, cubisti si arta avant-garde. Asa cum DADA a facut senzatie in literature asa si manifestul meu artistic isi spune povestea mai departe. Preferatii mei sunt Jackson Pollock si Francis Bacon. Pictura lui Bacon este lirica si ma regasesc in dramatismul povestilor lui. Doi pasi sub in cer glacial?!

Ovidiu Lapuşneanu: Exista finalitate in arta?
Maude: Absolut. Nu am suferit mai mult sau mai putin si doar am constientizat faptul ca fiziologia culorii se remarca prin anatomiile parfumate ale tendintelor mele. Pledez pentru sinceritate in ARTA.

Ovidiu Lapuşneanu: Ai avut vreo expozitie pana acum?
Maude:Da. Anul trecut am trecut printr-o experienta mai putin fericita legata de Marea Britanie. Dupa ghinionul cu locul de munca mi-am luat inima-n dinti si - am insirat lucrarile prin gari si pe strazi. Am ramas mirata cand am vazut ca trecatorii se opresc pentru cateva minute sa priveasca picturile mele. Acela a fost cel mai emotionant moment din viata mea. Si acum imi amintesc cum m-am asezat turceste pe jos iar in jurul meu se perindau o multime de oameni. Asta da un impact al artei asupra lumii reale in care traim.

Ovidiu Lapuşneanu: Suna a subiect de film. Poti dezvolta...
Maude: Anul trecut dupa ce mi-am pierdut in repetate randuri locul de munca mi-am propus caut de lucru in UK. Am luat plasa cu plecarea mea acolo. Am fost trimisa la inceput la Birmingham apoi la Wakefield. Joburile oferite nu oglindeau realitatea.La Wakefield, West Yorkshire am ajuns in casa unui evreu pervers care a incercat de nenumarate ori sa ma violeze. Am trait o teroare continua. In cele cateva ore petrecute in casa perversului am realizat ca e bantuita de un preot imbracat in rosu care mi-a aparut pe scari si mi-a spus sa fug.Mosul m-a fugarit cu un cutit de vanatoare.Eu am reusit sa fug in timp util desi in smunceala mea am reusit sa scap cu doua cicatrici langa ochiul stang in forma de V. Imi voi aduce aminte toata viata de fugile mele repetate, pentru ca imi doream sa scap cu viata. Am fugit intr-un pub si acolo un tanar m-a cazat in casa lui pentru doua saptamani.Am fost urmarita in zilele acelea de o banda de huligani pe care perversul ii angajase pentru a ma reduce la tacere. Am primit un telefon intr-o zi sa merg in Scotia sa lucrez ca aupair.Tanarul John Singleton mi-a spus sa ma duc, iar daca am necazuri sa-i dau un apel pentru a ma ajuta. Am plecat in Scotia intr-o seara de vinery.Am ajuns la punctul de intalnire si nu a venit nimeni sa ma ia de acolo. Seara, gara, tot felul de negri fara ocupatie, eu singura si speriata.Pe la orele 22,00 ma suna John. I-am comunicat ca totul e o teapa.A venit cu masina si m-a luat de la gara.In acea noapte intermediara din Romania m-a sunat dar am refuzat sa-i mai raspund. A doua zi primesc un telefon din Scotia in care mi se cerea adresa lui John.I-am spus persoanei respective ca voi calatori la Manchester Piccadily Station si de acolo sa vina cineva sa ma ia.Socul a fost maxim.Urma sa merg la o alta familie de negri ca dama de companie nu ca au-pair.Am vorbit acasa si mi-a fost teama sa-I ingrijorez pe parinti.Eram terminata psihic, abia legam doua cuvinte.M-am strecurat prin gara ca sa fug de negrul acela. Timp de cateva saptamani bune am facut foamea in Scotia, nu am luat nici un ban si am sarit de la etajul al doilea al unui bloc din Motherwell pentru a-mi scapa zilele.Ulterior am aflat ca urma ca sa fiu dusa la un bordel. M-am intors la Wakefield.Undeva prin toamna, dupa ce parintii mei s-au imprumutat de bani am revenit in tara.

Ovidiu Lapuşneanu: Vei face o expozitie cu experienta ta din UK? Maude: Desigur. Cred ca am gasit deja tematica: BLACK-WHITE TARANTULA se va numi expozitia.

Ovidiu Lapuşneanu: Ce iti propui pe viitor?
Maude: Sa revin in UK pentru a studia pictura.

Ovidiu Lapuşneanu: Am avut ocazia unica de a cunoaste un artist la fel de controversat ca si lucrarile sale.Te rog sa trasmiti un mesaj celor care vor citi acest interviu.
Maude: CAUT, SIMT, VAD SI AUD. Catharsisul este sacrificul suprem al artei. Traim intr-o lume in care non-valorile profaneaza spiritualitatea artistica. Nu cred sa fi existat vreun calau atroce ca acela care fi fi ucis prin salutul diform al lesurilor discarnate tot ceea ce umanul transpune in creatie. Oriune vei merge in aceasta lume sa nu iti fie rusine ca esti roman. Si noi avem un loc in loja ascetilor.


rssfeed Recomanda-ne cunoscutilor tai. Si lasa-ne un comentariu.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceiasi categorie:


 

La masa tacerii

Din culisele USL. Filmare cu camera ascunsă

Din numeroasele guverne din perioada 1990-2012 din majorită...

 

Itinerarii spirituale

Arsenie Boca, un om minunat

Se spune că a fost un amestec desăvârşit de credinţă, ...

Almanah

La revedere la noi acasă, la revedere în Ardeal!

Nici nu ştiu, fraţilor, cum să-mi aleg cuvintele astăzi,...

diasporaonline.info
 
diasporaonline.info Din culisele USL. Filmare cu camera ascunsă http://t.co/7nQoK6hG via @revistadiaspora
Saturday, 28 April 2012 16:56
You are here: Numarul Curent Interviuri Maude, sincronia hibridă a culorii