Laserul de la Măgurele. Proiectul celui mai puternic laser din lume

  • PDF

Proiectul celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele, a fost depus la Comisia Europeana.
Proiectul, care beneficiaza de o finantare-record in valoare de 293 de milioane de euro, va fi de 1.000 de ori mai puternic decat cel mai performant laser care exista acum in lume. Daca proiectul reuseste, peste cateva zeci de ani, un laser va putea face treaba unui accelerator de particule urias.

Cel de la Geneva are un diametru de 27 de kilometri. Laserul incape intr-o cladire de cateva zeci de metri patrati. "In aprilie se estimeaza inceperea implementarii proiectului in Romania", au declarat pentru HotNews.ro surse autorizate. Proiectul laserului si al centrului de cercetare paneuropeana din Romania intra astfel in ultima etapa, avand acum nevoie doar de semnatura finala a comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, pentru a fi inceputa construirea laserului. Proiectul ELI-NP are ca obiect dezvoltarea celui mai puternic laser din lume si crearea unui centru de cercetare paneuropeana in Romania, la Magurele. Acesta va fi primul de asemenea proportii si complexitate din Europa, rezultatele tehnologiei dezvoltate putand avea aplicatii intr-o mare varietate de domenii precum medicina, fizica nucleara, electronica, tehnologia informatiilor, produse farmaceutice, tehnologia reciclarii reziduurilor etc.



rssfeed Recomanda-ne cunoscutilor tai. Si lasa-ne un comentariu.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceiasi categorie:


La masa tacerii

Există o soluţie: alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale, sub control internaţional!

Cu toate că în ultimele zile ale lunii ianuarie şi în pr...

Caleidoscopul zilei

Itinerarii spirituale

În aşteptarea canonizării Părintelui Arsenie Boca

Doua inregistrari dedicate canonizarii Parintelui Arsenie Bo...

Lectura

Bucuria nenorocului de a fi român Bucuria nenorocului de a fi român

Dupa rezistentele pe care le-a intampinat in timpul scurtei ...

You are here: Numarul Curent Actualitate Laserul de la Măgurele. Proiectul celui mai puternic laser din lume