LIVE! Primul satelit românesc se îndreaptă spre spaţiul cosmic

  • PDF

Goliat, primul nanosatelit românesc, este programat pentru lansarea din Centrul Spaţial din Guyana franceză (insula Kourou) intre orele 10.00 - 12.30 GMT (12:00 - 14:30, ora Romaniei). Satelitul "Goliat" a fost proiectat pentru realizarea de imagini de observare a Terrei (cu o rezoluţie de până la 3MP), de măsurători ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoriţi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Satelitul Goliat este unul de mici dimensiuni (nanosatelit), în formă de cub (cu laturile de 100x100x100 mm), masa de 1062 de grame şi o putere de 2W. Comunicaţiile cu solul se vor realiza pe două canale: 430MHz şi 2,4GHz (transfer date).

ACTUALIZARE: TRANSMISIUNE INCHEIATA! LANSAREA A FOST UN SUCCES! VEGA va pleca de la baza europeană din Kourou, Guyana Franceză, pentru a lansa nouă sateliţi pe orbita Pământului. Încărcătura rachetei constă din doi sateliţi italieni - LARES şi ALMASat-1, ai Agenţiei Spaţiale Italiene, precum şi şapte nanosateliţi, creaţi de universităţi europene: GOLIAT, din partea României, e-St@r (Italia), MaSat-1 (Ungaria), PW-Sat (Polonia), Robusta (Franţa), UniCubeSat GG (Italia) and Xatcobeo (Spania). Principalul scop al misiunii este, însă, inaugurarea sistemului de lansare VEGA, precum şi al rachetei.

GOLIAT este primul nanosatelit românesc si este dezvoltat de către un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română. Nanosatelitul GOLIAT a fost construit la standardele CubeSat, măsoară 100x100x100mm cubi şi cântăreşte 1062 grame. Puterea electrică este medie, de 2W, şi va fi alimentat de pile solare. La bordul satelitului se află trei experimente ştiinţifice: CICLOP - O cameră de observare a Terrei, Dose-N - Detector de radiaţii nucleare şi SAMIS - Detector de micrometeorizi.


rssfeed Recomanda-ne cunoscutilor tai. Si lasa-ne un comentariu.
Tweet
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Myspace google Yahoo



Din aceiasi categorie:


La masa tacerii

România nu trebuie să semneze Pactul fiscal adoptat de Parlamentul European!

1) Pactul fiscal se adresează ţărilor din zona euro. RomÃ...

Caleidoscopul zilei

Itinerarii spirituale

În aşteptarea canonizării Părintelui Arsenie Boca

Doua inregistrari dedicate canonizarii Parintelui Arsenie Bo...

Lectura

Bucuria nenorocului de a fi român Bucuria nenorocului de a fi român

Dupa rezistentele pe care le-a intampinat in timpul scurtei ...

You are here: Numarul Curent Actualitate LIVE! Primul satelit românesc se îndreaptă spre spaţiul cosmic