Prăjiturile Alinei, secretul pentru o viaţă mai dulce

Soţie şi mamă a două fetiţe, Alina îşi valorifică timpul, transformându-se într-un veritabil ‘maestru cofetar’. Este un exemplu de român fericit din Londra şi o femeie de succes pentru că reuşeşte să menţină un echilibru între viaţă de familie, pasiunea pentru pregătit torturi şi serviciu. Ea foloseşte la maxim cele 24 de ore fiind un exemplu de urmat pentru cei care se simt prinşi în rutina zilnică şi cred că este imposibil să transformi un hobby sau o pasiune într-o afacere.

Cum şi când a început această pasiune? Şi cum a ajuns să se transforme în afacere?
Prima tentativă de decorat am avut-o acum 6-7 ani, când m-am oferit cu drag să pregătesc un tort de celebrare pentru un prieten, care îşi deschisese un restaurant de curând. Tortul s-a dorit a fi o reproducere a clădirii în care se află restaurantul şi împrejurimile . Am fost tare mulţumită de felul în care a ieşit, dar acum când mă uit la poza respectivă îmi vine să râd. Spun asta pentru că dacă nu aş fi văzut ”creaţia” mea de atunci cu ochi parţiali, poate nu aş fi perseverat. Au venit copiii între timp şi pentru 4 ani nu am mai avut timp să fac mare lucru. Acum 2 ani am redescoperit sau mai degrabă am decis să mă reîntorc la pasiunea mea cea mare, decoratul torturilor.
Este profitabil sau ai nevoie şi de alt job pe lângă această mică afacere?
În ceea ce mă priveşte pe mine, încă am nevoie de un al doilea job. Sunt convinsă că nu este cazul tuturor, sunt cofetari sau decoratori de torturi care trăiesc din asta dar cred că ai nevoie de un pic de timp să creezi o afacere care să îţi aducă un venit stabil. Eu nu am avut timp să mă concentrez asupra ei încă. Şi când spun timp, mă refer de fapt la libertatea financiară necesară pe perioada construirii unei afaceri. Durează luni de zile să pui ceva pe picioare şi în perioada asta trebuie să îţi poţi permite să plăteşti şi mortgage-ul. Dacă voi câştiga la Loto, asta voi face, este visul meu să am o cofetărie. Nu în sensul tradiţional al cuvântului, mai degrabă o cofetărie specializată pe decorat torturi.

Cum reuşeşti să-ţi împarţi timpul între familie şi afacere?
Ah, asta e o întrebare tare sensibilă şi sper să nu i-o pui şi soţului său copiilor mei. Glumesc, dar adevărul este că nu e uşor să fac asta şi să am grijă şi de familie. Amândoi muncim foarte mult şi după cum toţi ştim, viaţa în ziua de azi este un ‘rat race’ care nu îţi dă voie să ai prea mult timp liber. Şi atunci cum reuşesc? Noaptea este prietena mea de nădejde. Coptul prăjiturilor îl fac ziua. Decoratul este însă altă poveste…. Fetiţa cea mare e mai înţelegătoare şi mă lasă să lucrez. Dar dacă cea mică simte că se pregăteşte o sesiune de decorat, se aşează pe scaunul cu poziţia cea mai bună, se înarmează cu rollerpin-ul Dora the Explorer pe care l-a primit cu o revistă de decorat şi nu se mişca de acolo până nu apare pe masă sugar playdough aşa cum numeşte ea fondantul. E inutil să spun că în cazul ăsta pot să îmi strâng liniştită uneltele şi aştept să le pun la somn ca să pot continua.

Unde ţi-ai propus să ajungi în acest domeniu?
Mi-aş dori mult să pot avea un spaţiu comercial în care să creez nestingherită. Ştiu sigur că nu ar fi un job de la nouă la cinci, mai ales atunci când lucrezi pentru tine, dar cred că satisfacţiile ar fi pe măsura eforturilor.

De unde te inspiri când decorezi un tort? Clienţii ştiu exact ce vor sau îţi dau mână liberă şi te lasă să-i surprinzi?
Cărţi, reviste, internet, vise. Mă pasionează atât de mult ceea ce fac că uneori visez un anumit tort sau o anumită soluţie la o decorare care nu e uşoară. În ceea ce priveşte clienţii, am un noroc extraordinar! Cred că nu am avut decât câţiva care mi-au spus precis ce doresc. Ceilalţi mi-au spus tematica şi mi-au dat mâna liberă. Ador libertatea de creaţie, mă simt ca un artist în adevăratul sens al cuvântului. Imaginează-ţi pe cineva care îţi aruncă o idee destul de ceţoasă şi primeşte la livrare, o ‘’minunăţie’’ şi spun asta reproducând complimentele clienţilor mei iar nu atribuindu-mi merite. Expresia lor este pentru mine un nepreţuit mulţumesc.

Cât timp necesită un tort, de la stadiul de idee, găsirea reţetei şi până la ultimul retuş? Şi unde le faci? În bucătăria de acasă sau ai la dispoziţie o bucătărie profesională?
Hm, asta e întrebare grea pentru că nu am avut niciodată timp să măsor timpul. Ha! Ha! Ştiu că necesită multe ore de muncă însă depinde de tematică, de cât de mare este… cred că cel puţin opt ore. Figurinele iau cel mai mult timp, dar şi celelalte detalii, mai ales că îmi dau toată silinţa să iasă cât mai frumoase. Pentru moment, toată această muncă se desfăşoară în cadrul organizat de acasă.

Cum ai învăţat să faci decoraţiunile?
Zile şi nopţi de studiu şi tot atâtea de încercări. Sunt înregistrată pe o mulţime de forumuri şi grupuri, particip la discuţii, experimentez tutoriale. Îmi doresc mult să merg şi la cursuri însă nu am găsit până acum timpul necesar, poate după ce va începe fetiţa mea cea mică şcoală. Sunt câţiva maeştrii cu care mi-aş dori să studiez, aici şi în Italia, dar cursurile sunt foarte scumpe şi deocamdată nu pot să justific o cheltuială aşa de mare.

Ai nevoie de ustensile speciale sau oricine poate face decoraţiuni ca ale tale, doar cu răbdare şi imaginaţie? Dacă da, cât de costisitoare sunt?
Da, ai absolută nevoie de unelte dar şi de răbdare. Nu poţi să faci nimic fără una sau cealaltă. Personal cred că de imaginaţie nu este teribilă nevoie în ziua de azi, internetul ajuta foarte mult dacă aceasta lipseşte. Este drept că dacă o ai la purtător, iese ceva original şi interesant. Ustensilele sunt scumpe dacă sunt de calitate şi recomand asta cu căldură. Trusele mele sunt profesionale, arata precum cele ale doctorilor, mecanicilor sau ale constructorilor mari, compartimentate şi pline până la refuz. Când întind conţinutul lor pe masă, mă simt ca un copil cu jucăriile lui, sunt cea mai fericită.
Care este tortul favorit al romanilor din Londra? Ce se comandă cel mai des?
Cel mai des comandate sunt Victoria sponge, Madeira, Chocolate, Lemon Drizzle, Carrot cake. Chocolate şi Lemon Drizzle sunt favorite cred.

Ce tipuri de torturi pot comanda romanii la ‘Alina`s Cakes’? Faci doar anumite reţete sau eşti dispusă să faci orice tip de tort vor clienţii?
Fac orice prăjitură doreşte clientul, însă trebuie menţionat că un tort care are o consistenţă moale spre exemplu, unul umplut cu frişcă sau creme pe bază de frişcă, nu se va preta la decoratul cu fondant.

Cât de des mai faci tort doar pentru familie? Care este tortul tău favorit?
În general la ocazii, aniversări sau când avem musafiri. Preferatul meu este Heston Blumenthal’s Black Forest Găteau, e divin! Este şi unul dintre cele mai scumpe torturi de făcut şi durează destul de mult timp dar merită pe deplin.
Care a fost cel mai complicat tort pe care l-ai făcut până acum şi de ce? Ce este cel mai dificil în această muncă migăloasă? Care este mişcarea greşită să zic aşa, care ar putea strica totul?
Pentru mine cel mai greu de realizat a fost primul tort castel, nu ştiam ce tehnică să folosesc la turnuri şi a fost un dezastru, a trebuit să le refac. Dar am învăţat din greşeli, acum mi-am dezvoltat o tehnică ce nu dă greş. Cât despre o anumită mişcare greşită, este greu de spus, poate să fie orice, depinde de îndemânarea cofetarului. Dacă nu faci tortul gustos, dacă nu îl faci să aibă margini perfecte şi să fie neted ca să poată fi decorat frumos, dacă nu îl susţii bine în cazul în care are mai multe etaje atunci rişti să strici totul.
Ce secrete sau trucuri ai pentru gospodinele din Londra ca să le iasă un tort că la carte?
Cred că cel mai important lucru din punctul meu de vedere este să foloseşti ingrediente de calitate. Nu este un stereotip sau un moft, este un adevăr care se va întoarce împotriva ta dacă faci compromisuri.

Cât costă un tort făcut de tine? În funcţie de ce se stabileşte preţul?
Preţurile sunt stabilite individual în funcţie de blat, filling, mărime şi cel mai important, design. Un singur lucru aş vrea să menţionez, eu nu vând torturile la kilogram. Din punctul meu de vedere primează calitatea ca şi produs finit şi nu cantitatea.

Ce sfat le dai celor care poate îşi doresc să înceapă o afacere asemănătoare?
Go for it! Este loc pentru 1001 cofetari sau decoratori pe piaţa londoneză şi englezească în general iar dacă vă pasionează, e păcat să nu o faceţi. Deveniţi copii din nou, jucaţi-vă cu fondantul aşa cum făceaţi cu plastilina şi veţi vedea ce puteţi modela cu mâinile voastre.
Cei care doresc să comande una din minunatele şi gustoasele creaţii ale Alinei, o pot face accesând pagina de facebook: http://www.facebook.com/alinacakes sau la numărul de telefon 07799122740.

Gazeta de Romania :: Anul II :: Nr. 14 :: Mai 2013


rssfeed Recomanda-ne si cometeaza acest articol.
Tweet
Email Drucken Favoriten Facebook google Yahoo



Din aceeaşi categorie:


Citeşte

 

Repere

PAŞTE FERICIT!

Motto: ,,Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, înc...

Teleenciclopedia

You are here: Numarul Curent Interviuri Prăjiturile Alinei, secretul pentru o viaţă mai dulce